torstai 5. tammikuuta 2017

Muunnettu sitruspektiini PectaSol C ja syöpä

Sitrushedelmien salaisuus: ne estävät syövän leviämisen

Sitrushedelmien heimolla näyttää olevan toinenkin yllätys takataskussaan. Uusimpien tutkimusten mukaan muunnettu sitruspektiini, aine, jota käytetään yleisesti hyytelöimiseen, saattaa olla päällimmäisenä syövän vastaisessa taistelussa.

Kuluneina 10 vuotena suoritetut tutkimukset, jotka kohdistuvat syövän leviämisen estämiseen, ovat lisääntyneet jyrkästi. Tällä uskomattomalla sitrushedelmän kuoriyhdisteellä näyttää olevan mahdollista estää syövän leviäminen ja ehkä pyyhkäistä se pois lopullisesti.

Syöpäsolujen tehon riisuminen
Pektiini on hiilihydraatti, joka koostuu tuhansista toisiinsa kemiallisesti liittyneistä sokerimolekyyleistä. Sitä on useimmissa kasveissa ja sitä esiintyy runsaasti omenoiden, sitrushedelmien ja luumujen kuorissa. Muunnettu sitruspektiini on pektiinimuoto, joka - hajottamalla sen molekyylit pienemmiksi - on saatu imeytymään helpommin ruoansulatuskanavasta. Muuntamaton pektiini ei voi imeytyä ruoansulatuksesta (ja sitä pidetään liukenevana ravintokuituna), kun taas muunnettu pektiini voi imeytyä suoraan verenkiertoon.(1)

Kuinka muunnettu sitruspektiini asettuu siis syöpäkuvioon? Jotta syöpäsolut voisivat levitä eli metastoitua, niiden on ensin kiinnityttävä toisiinsa. Ja tämän yhteen tarttumisen syynä pidetään paljolti niiden pinnalla olevia galektiineja. Tutkimukset osoittavat, että muunnetussa sitruspektiinissä on erityisen runsaasti galaktoosi-nimistä sokeria, joka sitoutuu helposti syöpäsolujen pinnalle ja tämän seurauksena muunnettu sitruspektiini voi estää syöpäsolujen yhteen tarttumisen ja leviämisen.(2)

Koska syövän leviäminen on niin hengenvaarallista, useimmat syövän leviämisen estämistä koskevat tutkimukset on tehty soluviljelmillä koeputkissa (in vitro) tai eläinkokeilla ja tähänastiset tutkimukset ovat  melko lupaavia, vaikka ei olla vielä täysin selvillä siitä, kuinka nämä tutkimustulokset tulkitaan ihmisillä.(3)

Tutkimuksilla kartoitetaan muunnetun sitruspektiinin mahdollisuuksia
Tutkimuksia on jo melko paljon, vaikka ne ovat vielä alkuvaiheessa. Tähän olen kerännyt parhaimpia:
Oncology-lehdessä vuonna 2007 julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin muunnetun sitruspektiinin hyötyjä potilailla, joilla oli kiinteitä etäpesäkekasvaimia. Tutkijat totesivat, että 20,7 prosenttia muunnettua sitruspektiiniä ottavista sai kliinistä hyötyä. 22,5 prosentilla sairaus stabiloitui yli 24 viikoksi.(4)

Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin muunnetun sitruspektiinin tehoa eturauhassyövän leviämiseen rotilla. Siinä todettiin, että vaikka suun kautta otettu muunnettu sitruspektiini ei vaikuttanut primaarikasvaimeen, kontrollieläimiin verrattuna se pienensi merkittävästi etäpesäkkeitä.(5)

Eräässä tutkimuksessa ihmisillä tarkasteltiin muunnetun sitruspektiinin vaikutusta PSA-arvon puolittumisaikaan seitsemällä eturauhaspotilaalla (PSA on entsymaattinen kasvainmarkkeri ja sen kahdentumisaika näyttää heijastavan syövän kasvunopeutta). PSA:n kahdentumisajan todettiin pienentyneen 30 prosentilla.(6)
Tutkimusten mukaan rintasyövän leviäminen edellyttää, että syöpäsolut kykenevät tarttumaan kudoksen ulkokerrokseen, siten ne voivat tunkeutua viereiseen kudokseen.(7) Mutta kun muunnetun sitruspektiinin vaikutusta rintasyöpäsoluihin tutkittiin koeputkessa, tutkijat totesivat, että muunnettu sitruspektiini esti pahanlaatuisten solujen kiinnittymisen verisuonien endoteeliin (verisuonien herkkä sisin kerros) ehkäisten näin syövän leviämistä.(8)

Hiirillä tehty tutkimus osoitti, että muunnettu sitruspektiini vähensi kasvainten leviämistä keuhkoihin yli 90 prosentilla.(9)

Muunnetun sitruspektiinin annostus
Nämä tulokset ovat melko jännittäviä ja tiedän, että varmaankin ihmettelet, mistä muunnettua sitruspektiiniä saa ja kuinka sitä otetaan. Sitruspektiini on itse asiassa FDA:n aineluettelossa, jotka “yleensä tunnustetaan turvallisiksi”. Minä olen nimenomaan tosi innostunut nähdessäni, että on olemassa potentiaalinen syöpähoito, jota FDA ei pidä kiristysotteessaan kuten tavallisesti.

Muunnettua sitruspektiiniä saa kapseleina tai jauheena. Jauheen annossuositus on yleensä 5 g veden tai mehun kanssa kolme kertaa päivässä aterioilla. Kapselien annossuositus on 800 mg 3 kertaa päivässä aterioilla. Tarkoitetulla tavalla käytettynä sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Jotkut voivat saada vatsavaivoja muunnetusta sitruspektiinistä. Muutamissa tapauksissa ihmiset ovat saaneet astmaa, kun sitruspektiinijauhetta hengitettiin keuhkoihin käytön aikana. Sitrushedelmille allergisten ei siis tule käyttää sitruspektiiniä.

Muunnettua sitruspektiiniä myydään PectaSol C Modified Citrus Pectin -nimellä www.lifeextensioneurope.com (ei tullia). Toinen eurooppalainen toimittaja on www.detoxpeople.com, joka myy myös PectaSolin kanssa usein käytettyä ProstaCaid-yhdistelmää (33 eri ainesosaa).

Suomennos Jussi Yli-Panula
lootuskirja@kolumbus.fi

Lähde: Tomorrow’s Cancer Cures Today, 25 secret therapies from around the world (Allan Spreen)

Viitteet
Stopping Metastasis in Its Tracks with Modified Citrus Pectin
  1. Strum S, Scholz M, McDermed J, et al. "Modified citrus pectin slows PSA doubling time: A pilot clinical trial." Presentation: International Conference on Diet and Prevention of Cancer, Tampere, Finland. May 28,1999 - June 2,1999. And Raz A, Loton R. "Endogenous galactoside-binding lectins: a new class of functional cell surface molecules related to metastasis." Cancer Metastasis Rev 1987; 6: 433-452
  2. http://findarticles.com/p/articles/mCmOFDN/is_6_5 ai_68727255
  3. Azemar M, et al. "Clinical Benefit in Patients with Advanced Solid tumors treated with modified citrus pectin: A prospective pilot study." Oncology 2007: 1; 73-80
  4. Pienta KJ, Naik H, Akhtah A, et al. "Inhibition of spontaneous metastasis in a rat prostate cancer model by oral a
  5. http://www.cancer.org/docroot/ETO/content/ 0 ETa_5_3X_Modified_ Citrus_Pectin.asp
  6. dministration of modified citrus pectin." J Natl Cancer Inst 1995; 87: 348-353
  7. Strum S, Scholz M, McDermed J, et al. "Modified citrus pectin slows PSA doubling time: A pilot clinical trial. Presentation," International Conference on Diet and Prevention of Cancer, Tampere, Finland. May 28,1999 - June 2,1999.
  8. Glinsky VV, Huflejt ME, Glinsky GV, et al. "Effects of Thomsen-Friedenreich antigen-specific peptide P-30 on beta-galactoside-mediated homotypic aggregation and adhesion to the endothelium of MDA-MB-435 human breast carcinoma cells." Cancer Res 2000; 60: 2,584-8.
  9. Naik H, Pilat MJ, Donat T, et al. "Inhibition of in vitro tumor cellendothelial adhesion by modified citrus pectin: a pH modified natural complex carbohydrate." Proc Am Assoc Cancer Res 1995: 36: Abstract 377
  10. Platt D, Raz A. "Modulation of the lung cell colonization of B16-F1 melanoma cells by citrus pectin." J Natl Cancer Inst 1992; 18: 438-42
  11. http://www.cancer.org/docroot/ETO/content/
  12. ETO_5 _3X_Modified_ Citrus_Pectin.asp
  13. Giving Patients a Shot at a Cancer-Free Future International Journal Cancer 2008; 122(2}: 461-7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti